Make your own free website on Tripod.com

SACHA COKLJAT ONLINE

Welcome | Novosti - News | Magicno kazaliste | Hanna Dawidowich | Serenissima | Neobjavljeni stihovi | Galerija - Photos | Knjiga gostiju - Guests

Ona će jednom nestati. Pobjeći će. Zna da se neće zauvijek moći zadržati u tom bezličnom i opasnom području, nijemo promatrajući anarhiju oko sebe i iščekujući svoj konačan kraj.
Svjesna je činjenice da sve to skupa nije vrijedno bića poput nje. To nije vrijedno ničega osim prijezira i zato definitivno mora pobjeći. Svoje mlado i neuprljano tijelo mora zadržati čistim. Ostati nedodirljiva. To mora po svaku cijenu.
 
Eta je na području Oxa najkorisniji član.
One su svjesne činjenice da već stotinama godina nema savršenosti i djevičanstva poput njenog, te je zato uvijek promatraju i drže na oku.
Znaju da je bolja, bezgrešna i čista.
A ipak, držale su, vjerojatno prilično glupa jer ne vide što je tako lijepo i značajno u tom ostajanju po strani i neupućenosti u tajne njihovih tijela.
 
Ipak, Eta se nekako uspjela izvući iz te anarhije i bolesne flegmatičnosti područja koje ju je okruživalo, ali je dane provodila sama i izolirana. A to nije bilo ni najmanje lako.
Zadržala je svoju dugu, golubije plavu kosu i žive, neodoljive usne, oči boje ljubice i snažan, zavodljiv pogled prema Seleni.
Već godinama njih dvije stoje okrenute jedna prema drugoj.
Selena je vjerojatno željela tu poziciju, te joj je odobreno.
Ali kao i ostale članice, Selena ju nije podnosila. Ponekad je njena mržnja znala biti tako očita.
Eta prema njoj nije imala posebne osjećaje. Zasigurno je nije mrzila. Ona nije znala mrziti nikoga, niti jednu članicu, ma koliko joj ponekad činile zlo. Samo bi ih uvijek čudno promatrala i sklanjala pogled pred njima, dok su one bludničile. Žalila je što živi u takvim okolnostima.
Ipak, ponekad je znala razmišljati o Seleni i njenim postupcima. Mislila je da je Selenino ponašanje glupo i nezrelo i da nije trebala dozvoliti da padne pod utjecaj nečiste ideje, ideje nedjevičanstva, kako su to još zvali i da je sada potpuno prazna, istrošena i bez emocija.
 
Ali znala je da se ne smije zavaravati svojim sažaljenjem prema njima, pa čak niti prema Seleni. Znala je da im je oduvijek bila strana i da je samo pitanje trenutka kada bi je stavile u onu čudnu, nabreklu, spužvastu cijev, ispunjenu nekom zgusnutom bijelom tečnošću, da pati. Njena jedina sreća je što ima ulogu filtera na području Oxa, pa je stoga, za sad, ostavljaju na miru. Raspravljale su o tome da li da pronađu novi filter i da je konačno smjeste gdje je takvim izopćenicama i mjesto, u tu ogavu, valjkastu stvar ali su shvatile da novi filter nikako ne mogu naći i da ne bi dobile ništa, stavivši je da pati u čudnoj cijevi.
Jer, na tome području je bez filtera vrlo rizično i gotovo  nemoguće živjeti.
One su bile svjesne da, uništavajući filtere, uništavaju sebe i povećavaju rizik od konačnog uništenja civilizacije ali se na to ipak nisu pretjerano obazirale jer su im samo njihov užitak i naslađivanje bili važni, a sve ostalo se predavalo zaboravu.
 
I tako je došao taj rizični trenutak, kada je Eta egzistirala kao jedini filter. Nisu je mogle uništiti, iako im je to bila najveća želja. Barem za sada, nisu se usuđivale.
Eta je vjerojatno bila i najhrabrija osoba na tom području. Ona nikada ne bi priznala da se plaši, iako zna da ako je stave u to, nema joj povratka.
Slušala je dok joj je drska Selena nabacivala: - Možeš biti i po nekoliko godina u tome. Nepojmljivo se mučiš jer si zarobljena, a vakum te neprestano vuče van, u neku drugu dimenziju i onda poludiš do te mjere, da jednostavno izvršiš samoubojstvo. A ako se ne ubiješ, ne umireš jer se nalaziš u oceanu proteina i svakolike hrane. To je pravi labirint, Eta! 
 
- nastavlja se -

 
© Saša Čokljat
Sva prava kopiranja i distribucije iz knjige Magično kazalište, romana Hanna Dawidowich, te ostala prava kopiranja sa ove stranice, zadržava autor.